2013. április 4., csütörtök

Ikonfestő lelkigyakorlat Karácsfalván


A Görögkatolikus Ifjúsági Szervezet (GISZ) rendezvényeinek és lelkigyakorlatainak sora január 9-12. között újabb taggal bővült. Ekkor került sor ugyanis a Szervezet által első alkalommal megrendezett ikonfestő lelkigyakorlatra, melynek a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum adott otthont.
Az ikonfestés nehéz, de annál örömtelibb folyamata két helyszínen zajlott. Az ikonokhoz szükséges deszkák megmunkálása és alapozása néhány önkéntes GISZ-tag és lelkes segítő jóvoltából Batáron, míg a festés Karácsfalván folyt.
A GISZ első ilyen típusú lelkigyakorlata máris igen sikeres volt, hisz 20-nál is több jelentkező érkezett rá (többségük a fiatalabb, 15-25 év közötti korosztályból, ami külön sikerként jegyezhető fel).
A lelkigyakorlatot a Hajdúszoboszlóról érkezett Zolcsák Miklós görögkatolikus parókus, ikonfestő vezette, akinek nevéhez több templom teljes ikonosztázának megfestése fűződik. Az ikonfestészetben többnyire tapasztalatlan jelentkezők 3 napon keresztül készítették az általuk választott ikont. A legtöbben a Hodigitria Isten Anyja és a máriapócsi könnyezőkép mellett döntöttek, de a Pantokrátor, az Istenanya a gyermekkel és Gábriel arkangyal liturgikus képe is megfestésre került.
Az ikonfestő lelkigyakorlat több szempontból is hasznosnak bizonyult, hisz Miklós atya jóvoltából a résztvevők nem csupán az ikonfestés folyamatával és módszereivel ismerkedtek meg, hanem az ahhoz szükséges anyagokkal, előkészületekkel, s az ikonfestés történetével is. És ahogy kisebb-nagyobb nehézségek leküzdése után, lassan megszületett az ikon, úgy születtek meg vele együtt az ikonfestők is.
A lelkigyakorlat január 12-én Szent Liturgiával zárult, melynek végén Miklós atya megszentelte az elkészült ikonokat, majd megáldotta őket az újdonsült ikonfestőkkel együtt.
Az ikonfestés június utolsó hetében Hajdúszoboszlón folytatódik majd.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése