2013. április 4., csütörtök

Őrizzük hitünket, vallásunkat


Jótékonysági farsangi bál Beregszászban
            Február 2-án a Görögkatolikus Ifjúsági Szervezet (GISZ), a Görögkatolikus Főiskolai Lelkészség (GörögKör), a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum, valamint a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye Beregszászi Esperesi Kerületének szervezésében jótékonysági farsangi bálra került sor Beregszászban, az Arany Páva étteremben. Az esemény a belépődíjak és a felajánlások által a Görögkatolikus Ifjúsági Központ (GIK) irodahelyiségének bérlését kívánta támogatni. Az est fővédnökei Exellenciás Milan Šašik, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye püspöke, Vidnyánszky Attila, a Magyar Nemzeti Színház igazgatója, valamint Tóth István, Magyarország Beregszászi Konzulátusának Főkonzulja voltak.
            A bálra közel 300-an érkeztek, köztük az egyházközségek áldozópapjai és számos híve,
            A bál megnyitóján beszédet mondott Tóth István beregszászi és Gyurin Miklós ungvári konzul is. Tóth István beszédében a nem is olyan távoli múltra emlékeztette megjelenteket, amikor a görögkatolikus egyház és vallás üldöztetésnek volt kitéve, s kiemelte, hogy egyházunk az elmúlt 20 évben a hitbéli és nevelőmunkában számos eredményt hozott. Gyurin Miklós köszöntőjében egy jó tanáccsal is szolgált: „Őrizzék hitüket, gyakorolják vallásukat, óvják egyházukat!”
            – Február 2-a a görögkatolikus egyházban a találkozás ünnepe – kezdte beszédét Demkó Ferenc. – Arra a napra emlékszünk ekkor, melyen Jézus Krisztus szülei által elvitetik a templomba, hogy a mózesi törvényeknek megfelelően áldozatot mutassanak be érte. S akkor az öreg Simeon kezébe vette a csecsemőt, s beteljesedni látta életének célját. Találkozott Isten és az Ember. A ma este is a találkozásról szól… Ezek a találkozások szükségesek ahhoz, hogy tapasztalatokra tegyünk szert, hogy egyházunk megerősödjön, s úgy tudjunk megfelelni a kihívásoknak, hogy egyházunknak ne csupán dicső múltja, hanem szép jövője is legyen.
Lődár Jenő batári áldozópap, a GISZ vezetője köszönetet mondott mindenkinek, aki megjelent a bálon, s hangsúlyozta, hogy a szervezet nyitott mindenre, ami a kereszténységgel és a magyarsággal összeegyeztethető.
A beszédek elhangzását követően a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum végzős diákjainak keringőjével kezdetét is vette a mulatság. Pohárköszöntőjében Marosi István nagybégányi áldozópap, a GörögKör vezetője azokra a lelkes fiatalokra, fiatal papokra emelte poharát, akiknek munkája révén létrejöhetett az est, s akik önkéntes munkájukkal év közben is sokat tesznek a görögkatolikus egyházért.
Az est folyamán a zenéről s a vendégek szórakoztatásáról a Beregszász Dixiland Band, a Dolce Vita Trio, Holozsi Imre, a Beregszászi Művészeti Iskola tanára, valamint Gál Natália és színjátszó csoportja gondoskodott. Tombola és árverés is volt, melyen különböző képzőművészeti alkotásokra licitálhattak a résztvevők. Az értékes tárgyak és a jó szándék együtt meghozták eredményüket, s néhány tárgyért valóságos licitcsata indult.
A bál hivatalos részének zárásaként ismét a Sztojka-líceum diákjai léptek színpadra keringőjükkel.
A jótékonysági bál igen sikeresnek bizonyult. A belépőkből és adományokból a központ irodahelyiségének több mint fél évi bérlésére elegendő  összeg gyűlt össze.
A szervezők ezúton is szeretnének köszönetet mondani minden résztvevőnek, támogatónak, adakozónak, hogy jelenlétükkel és adományaikkal segítették e nemes célt, s hogy nekik köszönhetően a Görögkatolikus Ifjúsági Szervezet szinte nullából indult jótékonysági bálja ilyen színvonalas és eredményes esemény lett. Hagyomány teremtődött e napon. Istennek legyen hála érte!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése